“Anticorruption Report, vol. III: Government Favouritism in Europe” de Alina Mungiu-Pippidi (coordonator) (Barbara Budrich 2015)

Acest volum reunește munca pe teren realizată între 2014-2015 în cadrul proiectului ANTICORRP. Se bazează în întregime pe indicatori obiectivi și oferă atât evaluări cantitative, cât și calitative ale legăturii dintre corupția politică și crima organizată, folosind statistici privind cheltuielile, datele privind contractele de achiziții publice și datele judiciare. Metodologia utilizată în analiza particularismului distribuției resurselor publice este aplicabilă oricărei alte țări în care datele privind achizițiile publice pot fi puse la dispoziție și deschid ușile spre o mai bună înțelegere și reformă atât a corupției sistemice, cât și a finanțării politice.

Concluzia principală a acestui raport este că achizițiile publice necesită mult mai multă transparență și monitorizare în statele vechi, în care acestea sunt departe de a fi perfecte, precum și cele noi și țările în curs de aderare, unde se pot identifica probleme majore, în parte datorită unei mai bune transparențe și monitorizări.

Întregul volum este disponibil aici

Introducerea: Government Favouritism in Europe

Capitolul 2: Corruption Risks in the Romanian Infrastructure Sector

Capitolul 3: The Bulgarian Public Procurement Market: Corruption Risks and Dynamics in the Construction Sector

Capitolul 4:  The Political Economy of Grand Corruption in Public Procurement in the Construction Sector of Hungary

Capitolul 5: Political Favouritism in Croatian Public Procurement

Capitolul 6: Public Procurement in Infrastructure: The Case of Turkey

Capitolul 7: Ukraine’s Uncertain Reform Process

Acest raport a fost realizat în cadrul proiectului ANTICORRP (“Anti-corruption Policies Revisited: Global Trends and European Responses to the Challenge of Corruption”), 2012-2017, implementat de către Societatea Academică din România (SAR) cu suportul financiar al Programului Cadru 7 al Comisiei Europene și scopul său este de a investiga și de a explica factorii care promovează sau împiedică dezvoltarea unor politici anticorupție eficiente și imparțiale în cadrul instituțiilor guvernamentale.