“Anticorruption Report, vol. IV: Beyond the Panama Papers” de Alina Mungiu-Pippidi (coordonator) (Barbara Budrich 2017)

Titlul final din seria „The Anticorruption Report” acoperă cele mai importante rezultate ale proiectului ANTICORRP. Cât de predispuse la corupție sunt fondurile UE? Cine câștigă și cine pierde lupta anticorupție? Și putem avea mai multe măsurători decât percepțiile oamenilor de a indica dacă corupția se schimbă? Se prezintă un nou Index al Integrității Publice și o varietate de alte instrumente create în proiect.

„Raportul Anticorupție Vol. 4: Dincolo de Panama” analizează performanța promovării bunei guvernanțe a UE în diferite țări din vecinătatea europeană. Studiile de caz care se concentrează pe Spania, Slovacia și România analizează impactul fondurilor structurale ale UE și promovarea bunei guvernanțe în cadrul Uniunii. Alte capitole privind Turcia, Egipt, Tunisia și Tanzania analizează democrația UE și sprijinul pentru buna guvernanță în țările terțe. Raportul, editat de Alina Mungiu-Pippidi și Jana Warkotsch, oferă o privire cuprinzătoare asupra succeselor și capcanelor eforturilor UE de promovare a democrației și introduce noi modalități de evaluare a stării bunei guvernări în diferite țări din întreaga lume.

Acest raport a fost realizat în cadrul proiectului ANTICORRP (“Anti-corruption Policies Revisited: Global Trends and European Responses to the Challenge of Corruption”), 2012-2017, implementat de către Societatea Academică din România (SAR) cu suportul financiar al Programului Cadru 7 al Comisiei Europene și scopul său este de a investiga și de a explica factorii care promovează sau împiedică dezvoltarea unor politici anticorupție eficiente și imparțiale în cadrul instituțiilor guvernamentale.