Diagnoza centrelor județene de excelență 2021

Ordinul de ministru privind înființarea centrelor de excelență a fost semnat în 4 noiembrie 2020, însă puține sunt inspectoratele școlare județene care au întreprins eforturi pentru înființarea și organizarea acestora, un motiv întemeiat fiind situația epidemiologică. Olimpiadele școlare nu au mai fost organizate, iar insulele de bune practici (olimpiadele școlare online, precum cea organizată de BRIO sau Societatea de Științe Matematice) nu au fost recunoscute formal de către Ministerul Educației, cu o consecință vizibilă de privare a acestor elevi de dreptul lor la bursa de performanță. Această instituție guvernamentală ar trebui să adopte o poziție fermă în ceea ce privește organizarea centrelor de excelență, demonstrând, în același timp, viziune pentru rezolvarea unei dileme: care va fi baza de unde se selectează vârfurile, dacă în ultimii doi ani școlari nu au fost organizate concursuri și competiții școlare? Ignorarea acestei interogații ar da dovadă de iresponsabilitate.

Având în vedere faptul că Ministerul Educației nu a prezentat vreun bilanț cu privire la situația din aceste centre (resursă umană, viziune, organizare în perspectiva noului an școlar), Societatea Academică din România a întreprins acest demers de radiografiere în mod independent, adăugând, la finalul diagnozei, o serie de măsuri care pot fi implementate imediat.

Aceste măsuri sunt unele chibzuite și echilibrate, astfel încât nu vor destabiliza resursele financiare ale Ministerului Educației, respectiv ale autorităților publice. Pe de altă parte, neadoptarea unor măsuri inteligente cu privire la funcționarea centrelor de excelență ar demonstra nepăsare față de copiii, tinerii și profesori pentru care educația înseamnă performanță. Și ce motiv mai bun să ai să pleci din țară și să nu te mai întorci, atunci când vezi că statul nu are prea multe să îți ofere, în afara unei ceremonii marcate de festivism și a unei diplome xeroxate?