Ranking university governance in Romania: an exportable model?

Transparency International (TI) a lansat recent raportul “Global Corruption in Education”, raport ce se concentrează asupra corupției la nivel mondial în educație și care cuprinde cinci secțiuni de analiză și recomandări formulate de mai mult de 70 de experti din peste 50 de țări. Raportul include și contribuția Societății Academice din România (SAR) cu privire la învățământul superior românesc .

Raportul cuprinde următoarele secțiuni: tendințe mondiale ale corupției în educație, descrierea extinderii fenomenului corupției în învățământ, transparență și integritate în învățământul superior, abordări inovatoare pentru combaterea corupției în educație și rolul educației în consolidarea integrității personale și profesionale.

SAR a contribuit la acest raport, cu un capitol intitulat „Clasamentul guvernanței universitare din România: un model replicabil?”. Această secțiune prezintă principalele efecte ale introducerii unui clasament al universităților din România, si anume o îmbunătățire imediată a transparenței universitare, și o capacitate sporită a grupurilor reformiste de a determina o schimbare pozitivă în sistem. Cea mai importantă lecție de învățat din experiența românească este că „coalițiile largi și reprezentative au o mai mare capacitate de a impune standarde de integritate academică decât organizațiile izolate” .