Prezența discursului discriminatoriu ca instrument politic în timpul campaniei electorale din perioada alegerilor prezidențiale din 2014 constituie un simptom al normalizării discriminării pe toate palierele din societatea românească. Cercetările elaborate de Societatea Academică Română și de Policy Center for Roma and Minorities confirmă ipoteza conform căreia spațiul public este contaminat de un discurs xenofob și sexist care justifică excluziunea și stigmatizarea unor grupuri cum ar fi evreii, romii, maghiarii sau femeile.
În ciuda proiecțiilor inițiale, discursul anti-roma a fost însă mai puțin pregnant decât am anticipat, fiind confiscat de un discurs de ură care viza identitatea minoritară a candidaților. În cadrul acestei campanii electorale discursul instigator la ură a fost folosit la scară largă pentru a obține voturi, în ciuda unui apel din partea societății civile la o competiţie electorală lipsită de discurs discriminator. Sub slogane precum “Un președinte care unește” și “Mândri că suntem români”, campania lui Victor Ponta s–a bazat pe o interpretare pur etnică a naţiunii române, făcând apel la românii de pretutindeni, dar marginalizând în același timp cetățenii români de altă etnie. Prin atacuri repetate la adresa principalului contracandindat în cursa pentru Cotroceni, s-a creat o polarizare a spațiului de dezbatere şi o accentuare a diferențelor între diversele regiuni ale țării, dar și între diferite grupuri de cetățeni. Decredibilizarea oponentului s-a realizat prin accentuarea diferențelor dintre acesta si grupul majoritar (neamț vs. român, protestant vs. ortodox). Mai mult, prin asocierea discursivă a acestuia cu interese “străine” s-a apelat tot mai mult la emoțiile electoratului și la prejudecățile și sentimentele negative ale acestuia față de străini. De asemenea, o parte din afirmațiile discriminatorii au vizat și alte aspecte decât religia sau etnia lui Iohannis.
Recomandările propuse în cadrul acestui policy brief reflectă concluziile analizei de discurs și a reflectării lui în media, precum și ale analizei comparative asupra legislaţiei şi jurisprudenţei pe domeniul discursului discriminatoriu sau instigator la ură. Propunerile vizează în primul rând stimularea partidelor politice de a-și asuma o politică anti-discriminare coerentă și îmbunătățirea reglementărilor legale care sancționează discursul instigator la ură.
Autor(i): Adriana Iordache, Raluca Negulescu
Afiliere: Policy Center for Roma and Minorities, Societatea Academica din Romania (SAR)
Tip lucrare: Analiza de politici publice, Policy Brief
Keywords: antidiscriminare, campanie electorala, discriminare, discurs instigator la ura, presa
Download Paper ›