Policy Brief #72: România și politicile în domeniul imigrației. Recomandări privind protecția drepturilor civile ale imigranţilor din România

Criza refugiaților din 2015 a adus în prim plan tema migrației în dezbaterea publică din România. Opinia publică generală este mai degrabă neîncrezătoare în capacitatea statului de a gestiona în mod eficint integrarea imigranților, dar și situația mai delicată a refugiaților. Evaluările anterioare confirmă aceste percepții. România așteaptă să primească în jur de 6 300 de refugiați în următorii doi ani (din care 4 837 în primul an). La momentul actual există în jur de 60 000 de imigranți pe teritoriul țării.

Raportul de cercetare „Între discriminare, abuz și exploatare: Accesul imigranților la drepturi civile„, lansat de Asociația Română pentru Promovarea Sănătății și Societata Academică din România a evidențiat obstacolele întâmpinate de străinii din România, în domenii esențiale integrării, precum locuirea, educația, munca, sănătatea sau accesul la servicii.  Acest policy brief a fost realizat pe baza acestei cercetări și include recomandări pentru îmbunătățirea situației migranților, adresate autorităților publice  care interacționează cu aceștia.

Policy brief-ul a fost elaborat în cadrul proiectului Discriminarea imigranților în domeniul drepturilor civile – DIM, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014, fiind în întregime responsablitatea autorilor.