Raport asupra Guvernării: 2/2003

Politic
Promisiunile de auto-reformare făcute de PSD au rămas neonorate. Tehnocraţii aduşi după 2000 în partid (Mircea Geoană, Mihai Tănăsescu) sau noua generaţie (Cosmin Guşă) au eşuat în a schimba structura clientelară a bazei partidului. Lipsa de voinţă pentru aducerea la ordine a ”baronilor” locali este doar un semn al reîntoarcerii în propriul trecut. Deşi s-a aflat în atenţia publică prin numeroase scandaluri, reforma justiţiei rămâne o problemă. SAR revine asupra subiectului la un an de la precedenta evaluare, constantând că deşi s-a vorbit foarte mult sau făcut prea puţine. Intervenţia politică în justiţie rămâne masivă şi doar o abordare imparţială poate rezolva ceva. Printre altele, SAR reia propunerea ca procurorul-şef PNA să fie numit de comun acord de putere şi opoziţie. Care sunt şansele realizării unei noi construcţii politice care să pună probleme PSD în viitoarele alegeri? PD şi PNL, cei doi parteneri, trebuie să evite greşelile făcute în perioada 1996 – 2000. O simplă alianţă preelectorală nu este de ajuns, SAR propune varianta unei uniuni, cu conducere şi strategie comune. Acesta este modelul unor coaliţii de
succes din Bulgaria şi Slovacia, ţări cu un spectru politic dezechilibrat, ca cel din România.
Economic
Analiză asupra creşterii economice şi a situaţiei generale din economia românească în prima parte a lui 2003. Sunt evidenţiate eventualele riscuri ce pot ameninţa viitorul apropiat.
Social
Suntem mai puţini şi mai bătrâni, dar situaţia noastră nu este singulară şi nici excepţională în zonă. Întreaga Europă se confruntă cu aceleaşi probleme. Adevărata noastră problemă este rata de dependenţă (salariaţi/pensionari). Este nevoie de stimulente economice care să încurajeze oamenii să se bazeze mai puţin pe sistemul public de asigurări sociale.