Raport de avertisment privind potențialul de criză: 4/2002

Secţiunea Politic a acestui raport avertizează asupra schimbărilor proiectate în structura actualului guvern: apariţia unor instituţii noi nu determină şi îmbunătăţirea performanţelor. Se manifestă tendinţa de a crea noi instituţii, fără a le desfiinţa pe cele vechi, cu atribuţii apropiate. Rezultă structuri care concurează între ele, nu se pot coordona şi sunt foarte vulnerabile la presiunile grupurilor de interese. Cel mai elocvent este cazul instituţiilor care ar trebui să coordoneze politicile economice. Unul dintre studiile de caz analizează intenţia nefericită de creare a unui minister al
Întreprinderii. A doua parte a acestei secţiuni avertizează guvernul să trateze cu atenţie relaţiile cu autorităţile locale, acţiuni pripite de până acum ducând la tensiuni în pan intern şi la pierdere de imagine în afara ţării. Secţiunea Politic cuprinde şi recomandări pentru evitarea unor asemenea situaţii.

Secţiunea Social avertizează asupra riscului unei managerizări defectuoase a fondurilor de asigurări sociale. De asemenea, tendinţa guvernanţilor de ceda presiunilor sindicale poate avea efecte negative în acest domeniu. Din păcate, „soluţia” avută în vedere pentru salvarea fondurilor de pensii reprezintă o problemă ea însăşi.

Scăderea inflaţiei este un semn încurajator, dar poate avea şi efecte negative în economie dacă se întâmplă prea repede. Guvernul trebuie să aibă în vedere această problemă, altfel actualul trend macro-economic pozitiv va fi greu de susţinut, afirmă profesorul Daniel Dăianu în prima parte a secţiunii Economic. A doua parte a acestei secţiuni analizează modul în care este calculată cifra inflaţiei. Pentru că metodologia statistică nu ţine cont de evoluţii sezoniere şi de modificări ale structurii de consum, sunt propuse câteva modificări pentru ca cifrele oficiale să fie mai bine adaptate realităţii.