Raport de avertisment privind potențialul de criză: 7/2001

Indicatorii din ultima lună anunţă o tendinţă îngrijorătoare a economiei româneşti: inflaţia este în creştere şi s-a înregistrat cel mai mare deficit comercial din acest an – de peste trei ori mai mare în octombrie faţă de
septembrie.

Secţiunea Regional a reportului explică de ce rezultatele recentelor alegeri prezidenţiale din Bulgaria nu vor avea un efect semnificativ asupra procesului de integrare în UE al vecinilor de la sud. Analiza ultimului set de rapoarte de
ţară ale Comisiei Europene demonstrează din nou că există un cerc vicios între ritmul scăzut al creşterii, nivelul redus al investiţiilor şi prognozele pesimiste ale Comisiei – care descurajează posibilii investitori străini în zonă şi devin astfel predicţii auto-confirmate. În cazul României şi Bulgariei, acest cerc vicios poate fi spart doar de un angajament ferm din partea UE de a integra cele două ţări într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Secţiunea Politic şi Legal continuă analiza raportului Comisiei Europene şi dă un avertisment în privinţa politicilor de media în România. Setul de indicatori urmăriţi prin sondaje arată de asemenea că nemulţumirea generală este în creştere.

Secţiunea Social ia în considerare efectele adoptării bugetului de stat pe 2002 în ceea ce priveşte sindicatele. Chiar dacă acestea sunt nemulţumite de aparenta incapacitate a guvernului de a pune în practică anumite promisiuni de la începutul mandatului, potenţialul distructiv al acestor stări de spirit este în scădere, deoarece liderii de sindicate au mai mult de câştigat cooperând cu guvernul decât dintr-o confuntare cu acesta. Secţiunea include o analiză specială a situaţiei din Valea Jiului, unde sărăcia extremă ameninţă serios stabilitatea socială iar măsurile active de ocupare a forţei de muncă au dat rezultate dezamăgitoare.

În fine, secţiunea Economic analizează efectele introducerii Euro asupra economiei româneşti. Autorii afirmă că ar fi contraproductivă legarea prea strânsă a leului de Euro înainte de integrarea României în UE. De asemenea, această secţiune se concentrează asupra politicilor agricole şi rămânerii în urmă în programul Sapard.