Raport Anual de Analiză și Prognoză 2014: Cum facem din Integrarea Europeană un Succes

Raportul Anual de Analiză și Prognoză SAR pentru anul 2014 îşi propune să răspundă la două întrebări majore:
1. România câștigă sau pierde din integrarea în Uniunea Europeană?
2. Ce se poate face pentru a optimiza performanța României în interiorul Uniunii Europene?

Raportul se bazează pe efortul de cercetare al experților și colaboratorilor SAR și are următorul cuprins:
• Prognoza economică pentru anul 2014
• În viteza a doua: comerţul intracomunitar al României
• Ce am învățat din proasta gestiune și planificare a fondurilor europene
• Miza bătăliei pentru Pungeşti
• Libera circulaţie a forţei de muncă în Uniunea Europeană: ce pierdem şi ce câştigăm

Răspunsul la prima întrebare este dat de secțiunile privitoare la comerțul intracomunitar (S2), absorbția fondurilor europene (S3), migrația forței de muncă (S5) și dependența energetică (S4).

Primele trei capitole citate dau un răspuns neechivoc: în ciuda proastei performanțe administrative și a slabei competitivități a României, țara este în câștig net și a fost din prima zi. Tendința de redresare există, deși foarte slabă, și politicile publice trebuie concentrate pe accelerarea ei. În general putem vorbi de enorme costuri de oportunitate plătite de români din cauza unor guvernări neperformante și nu de costuri directe. Câștigăm semnificativ mai puțin decât am putea din integrarea în Uniunea Europeană (UE), dar câștigăm, nu pierdem.

1. În prima secțiune a raportului, panelul de experți consultat de către SAR consideră că anul 2014 va fi unul cu o creştere economică modestă (estimarea este 2,09%), inferioară anului 2013, cu o inflaţie care va fi ţinută sub control (2,73%), dar şi cu un curs leu/euro care se va deprecia foarte puţin, faţă de cotațiile actuale (estimarea este de 4,58 lei/euro).

Citiţi prognozele experţilor SAR pentru 2014.

2. A doua secţiune a raportului SAR 2014 analizează cât câştigăm şi cât pierdem din relaţia cu UE din perspectiva comerțului intracomunitar.

Citiţi raportul “ÎN VITEZA A DOUA: COMERŢUL INTRACOMUNITAR AL ROMÂNIEI

3. A treia secţiune vorbeşte despre „ce am învățat din proasta gestiune și planificare a fondurilor europene” şi scoate în evidență faptul că în ciuda incompetenţei administrative previzibile care ar putea duce la ratarea unei absorbţii optimale, potenţialul fondurilor europene rămâne foarte mare şi România câştigă, nu pierde, din orice combinaţie.

Citiţi raportul “CE AM ÎNVĂŢAT DIN PROASTA GESTIUNE ŞI PLANIFICARE A FONDURILOR EUROPENE

4. A patra secțiune a raportului anual al SAR evaluează posibilitaţile de a rezolva favorabil chestiunea „independenței energetice” pentru România, între altele prin utilizarea resurselor neexploatate de gaze de şist.

Citiţi raportul “MIZA BĂTĂLIEI PENTRU PUNGEŞTI

5. Secțiunea a cincea a raportului anual al SAR examinează cine pierde şi cine câștigă din migrația forței de muncă în interiorul UE – în contextul semnalelor de alarmă din Marea Britanie și alte state membre după expirarea restricțiilor referitoare la forța de muncă provenind din România și Bugaria – și constată că o eventuală restricţionare a accesului liber pe piaţa muncii europene ar dezavantaja pe toată lumea.

Citiţi raportul “LIBERA CIRCULAŢIE A FORŢEI DE MUNCĂ ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ: CE PIERDEM ŞI CE CÂŞTIGĂM