Raportul Nations in Transit 2017

Freedom House a publicat Raportul Nations in Transit pe anul 2017, iar România și-a îmbunătățit scorul de țară pentru prima dată în 3 ani. România și Lituania au cele mai mici scăderi față de 2007, în timp ce Ungaria, Macedonia, Slovacia și Bulgaria au înregistrat pierderi puternice. Estonia, Letonia, Kosovo, Muntenegru și Croația sunt singurele state ce prezintă îmbunătățiri de scor în ultimul deceniu.

Raportul Freedom House analizează evoluția democrațiilor din Europa de Est, Balcani, Caucaz și Asia Centrală. Raportul analizează șapte categorii: gradul de democrație a guvernanței naționale, gradul de democrație a guvernanței locale, procesul electoral, societatea civilă, independența presei, independența justiției și corupția. Fiecare categorie este notată de la 1 la 7, iar un scor cât mai mic reprezintă un nivel de democrație ridicat, în timp ce unul mare denotă probleme în acea categorie.

România rămâne în grupul țărilor cu democrații semi-consolidate, urcând o poziție pe locul 9, cu cel mai bun scor din ultimii 8 ani, cea mai bună categorie pentru România fiind Societatea Civilă (2.25). Raportul pe 2017 a prezentat îmbunătățiri ale scorului României în privința Gradului de Democrație a Guvernanței Naționale și a Procesului Electoral (Raportul pe 2017 analizează evenimentele cheie din anul 2016). România are cel mai slab scor la categoria ”Independența Presei”. Diversele dispute din zona media, marcate în special de conflictele și tensiunile de pe durata campaniei electorale (dar și a fenomenului fake news în general) au lăsat scorul pentru Independența Presei la un nivel ridicat și îngrijorător.

România și-a îmbunătățit scorul de țară pe durata ultimului an, în linii mari din următoarele motive:

  • Procesul instituțional de luare a deciziilor a devenit mai transparent. S-a observat o deschidere către societatea civilă, iar reformele în domenii precum educație, finanțele publice sau mediul înconjurător au avut de asemenea un efect benefic
  • Maniera in care guvernul Cioloș a organizat alegerile din 2016, oferind atenție sporită în special diasporei, a avut un impact pozitiv.
  • Pe de altă parte, guvernul Cioloș s-a confruntat cu dispute interne, remanieri controversate, iar lupta pe frontul anticorupție a fost lentă, indicând faptul că România mai are mult de progresat până va atinge nivelul unei democrații consolidate.