„Transilvania subiectiva” de Alina Mungiu-Pippidi (Humanitas, 1999)

Humanitas, 1999

Dupa secole de rivalitate, opresiune si conflict, Transilvania nu a reusit sa devina o regiune etnic omogena, cum s-a intamplat cu alte regiuni europene cu trecut multietnic.
In continuare doua popoare sunt fortate sa imparta acelasi stat. Nicaieri in lume acest lucru nu este usor si nu se realizeaza fara efort, negocieri indelungate si frustrari reciproce.
Romanii accepta greu ideea ca maghiarii nu s-au romanizat dupa 80 de ani de cand traiesc in cadrul statului roman si nu se vor romaniza probabil niciodata.
Maghiarii, la randul lor, nu se pot impaca in intregime cu ideea ca sunt condusi de catre romani, in cadrul unei culturi politice si al unor institutii politice emanand dintr-o cultura care nu este a lor, ceea ce ii face sa se simta marginalizati si deposedati chiar daca drepturile lor individuale sunt respectate.
Conflictul insa, ca si dragostea, nu se fondeaza pe aprecieri obiective. Transilvania subiectiva este cea vazuta de locuitorii ei, in care isi gasesc loc deopotriva spaimele si mandria, amintirile rele si sperantele bune.
Volumul de fata ne ghideaza prin aceasta lume imaginata cu busola unei teorii psiho–sociologice a nationalismului si a comparativismului politic.

Dată: 01 aug. 1999
Autor(i): Alina Mungiu-Pippidi
Afiliere: Societatea Academica din Romania (SAR)
Tip lucrare: Carte SAR
Keywords: nationalism, Transilvania