Policy Brief #39: Antireforma în sectorul energetic

Guvernul Boc vrea sa creeze doua companii integrate pe piata romaneasca de electricitate, reluand o intentie mai veche a guvernului Tariceanu. Ca atare, povestea restructurarii sectorului continua, cu o idee inca si mai proasta decat cea de anul trecut: daca atunci discutam de infiintarea unui mamut energetic, acum vorbim de doi, in care intra si sectorul minier, precum si cel al gazului, intr-un amestec original de opacitate si ineficienta. SAR vede doar dezavantaje – si nici un singur beneficiu ce ar putea fi adus de asemenea masura. Recomandam apasat reconsiderarea sa, pentru motivele pe care le explicam in Policy Brief-ul atasat.

 

Nou: Ministerul Economiei a decis pe 15 iulie sa prelungeasca perioada de dezbatere pe masurile propuse de restructurare a sectorului energetic.

Nou: Jean Constantinescu, presedinte IRE, fost presedinte CONEL, Transelectrica, ANRE si reformator al sistemului energetic intre 1997-2005 a explicat pe 16 iulie intr-un interviu pe Hotnews de ce restructurarea sectorului energetic in formula propusa de guvern nu este o masura oportuna.

Nou: Otilia Nutu a explicat pe blogul CRPE de ce in formula de restructurare propusa de guvern ne paste o amenda usturatoare de la Comisia Europeana.

Nou: Banca Mondiala considera ca in sectorul energetic trebuie continuate investitiile si privatizarile, si nu facuta restructurarea sectorului in formula propusa de Ministerul Economiei.

Nou: Jean Constantinescu isi exprima pe Hotnews ingrijorarea ca infiintarea celor doua companii integrate de energie ar duce la desfiintarea bursei de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *