Discursul discriminatoriu și instigator la ură din timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2014 şi reflectarea acestuia în mass-media

Discursul Raport Hate Speechinstigator la ură împotriva minorităţilor este utilizat adesea, de politicienii români cu scopul obţinerii de capital electoral. Totuși, înființarea unei instituții cu atribuții în sancționarea acestui fenomen a avut ca efect o creștere a conștientizării, la nivelul publicului, a faptului că aceste tipuri de manifestări sunt condamnabile și că pot și trebuie să fie sancționate juridic și politic. Totuși, deși raportarea cazurilor de discurs instigator la ură la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a devenit o practică comună printre politicieni, în cei peste 10 ani de existență a Consiliului, utilizarea acestui tip de discurs nu a suferit o reducere semnificativă. Campania pentru alegerile prezidențiale din 2014 a reprezentat un moment important în evoluția discursului public din România, mai ales că a avut drept candidați un sas și două femei.

Acest raport analizează incidenţa şi tipurile de discurs discriminatoriu sau de instigare la ură împotriva minorităților etnice în timpul campaniei prezidențiale românești 2014, în special împotriva populaţiei de etnie romă, precum şi a femeilor și a persoanelor de altă religie sau orientare sexuală, din discursul politic.

Analiza cantitativă a raportului vizează două aspecte distincte: prevalența discursului de ură și reflectarea acestui tip de discurs în mass-media, pe perioada de referinţă. De asemenea, a fost analizată şi evoluţia discursului identificat în raport cu perioada electorală, respectiv înainte de campania pentru alegerile prezidenţiale, în timpul campaniei pentru turul 1, în timpul campaniei pentru turul 2, precum şi imediat după alegeri. În același timp, analiza calitativă discută o serie de afirmații discriminatorii drept studii de caz relevante pentru fiecare grup minoritar vizat de acest tip de discurs.

De asemenea, în cadrul cercetării au fost trimise cereri de informare în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, adresate principalelor două instituții publice cu competenţe în domeniu: CNCD şi CNA (Consiliul Național al Audiovizualului). Prin intermediul acestor solicitări de informare s-a urmărit identificarea declarațiilor publice referitoare la candidații sau la temele discutate în campania electorală, care au fost analizate de cele două instituţii.

Raportul poate fi accesat aici.

Acest raport a fost realizat în cadrul proiectului “Fără discriminare rasială în campania electorală!” cu sprijinul Open Society Foundations (OSF) Think Tank Fund și Roma Initiatives Office și a proiectului ”Dezvoltarea capacității de monitorizare a bunei guvernări prin Alianța pentru o Românie curată”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România”.

One thought on “Discursul discriminatoriu și instigator la ură din timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2014 şi reflectarea acestuia în mass-media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *