Policy Brief #40: Disputa pe viitorul educaţiei. O privire comparativă

Problema reformei în educaţie a fost readusă în sfera publică prin intenţia exprimată de primul ministru Boc ca guvernul să îşi asume răspunderea pe pachetul Miclea, pentru a putea fi adoptat în noul an şcolar. Acest pachet de legi a fost pregătit de către Comisia Prezidenţială pe Educaţie, sub conducerea fostului Ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, încă din 2007. PSD, partenerii de Coaliţie ai PDL-ului, nu acceptă asumarea răspunderii pe legile lui Miclea, şi de aceea Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu pregăteşte propriul pachet de legi, aşa zisul Cod al Educaţiei.

Discuţia devine astfel una politică, şi nu una de fond, neglijîndu-se conţinutul acestor legi. SAR consideră că este nevoie de o dezbatere publică pe fondul legilor educaţiei care să implice cât mai mulţi actori interesaţi, de la sindicate, studenţi, elevi, la părinţi, directori de şcoli, rectori ai universităților de stat și private, asociaţii profesionale, dar şi experţi în domeniul reformei educaţionale. Fără negocierea cu toate aceste categorii reforma nu va putea fi implementată şi va eşua lamentabil. SAR invită pe toţi aceşti parteneri la o negociere deschisă. Legile care vor fi adoptate trebuie să întrunească majorităţi altele decît politice, majoritatea celor care au de suferit consecinţele lor.

Pentru a ajuta la debutul acestei dezbateri reale, pe probleme şi nu pe texte premature de lege, am făcut pentru dvs. o sinteză a deciziilor care trebuie luate. Nu toate pot mulţumi pe toată lumea. Dar trebuie să fie clar ce şi cum alegem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *