Policy Brief #70: Noua strategie de apărare, cu totul insuficientă pentru preşedinţia UE a României din 2019

Andra-Lucia Martinescu de la Universitatea din Cambridge din Marea Britanie susţine că dincolo de obiectivele susținute declarativ, noua strategia de apărare este prelungirea unor carențe sistemice profunde – instituții care par să dețină monopolul informației și expertizei, regimul superficial al consultărilor, practicile lipsite de transparență, politizarea excesivă și absența controlului democratic în chestiuni strategice sau de apărare. Cu alte cuvinte, este doar prelungirea unei culturi de securitate care nu aduce nimic nou. Un control democratic civil real, o consultare substanţială pe o strategie de apărare (în afara cercului unor iniţiaţi controlaţi de servicii) şi o deschidere către extern ar putea conduce, cu un oarecare efort, la o mai bună performanţă. Bulgaria, de exemplu, colaborează cu departamentul londonez specializat în apărare al Transparency International. 

3 thoughts on “Policy Brief #70: Noua strategie de apărare, cu totul insuficientă pentru preşedinţia UE a României din 2019

  1. Din pacate ne lipseste o abordare sistemica ca in orice domeniu gestionat de stat. In plus, atata vreme cat mecanismul de aparare va fi politizat, elaborarea unei strategii e doar poezie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *