Policy Brief #67: Implementarea Principiului Transparenței Decizionale în România

În contextul în care Guvernele României din ultimii zece ani au emis câte o ordonanță de urgență din 3 în 3 zile, fiecare dintre ele presupunând existența unei situații extraordinare, ieșite din comun,  reglementând orice domeniu cu evitarea cerințelor de transparență, SAR a lansat Policy brief-ul #67 privind implementarea principiului transparenţei decizionale. Raportul analizează succint prevederile Legii nr. 52/2003, atât după, cât şi înainte de amendamentele aduse acesteia în 2013, evaluând eficienţa acesteia și propunând recomandări în vederea îmbunătățirii ei. Prima secțiune a briefului expune cadrul legislativ general privind problematica transparenţei, împreună cu recentele modificări aduse acestuia. Cea de-a doua secţiune analizează „rapoartele de transparenţă” – rapoarte de implementare a legii – ale fiecărui minister, publicate în decursul ultimilor 3 ani, oferind o reprezentare grafică a informaţiilor incluse în raport. Aceasta relevă gradul de implementare a legii de către ministere. A treia secțiune a raportului se concentrează asupra cazurilor în care instituţiile publice (la nivel local sau naţional) nu au îndeplinit cerinţele privind transparenţa şi în care au fost date în judecată de către cetăţeni sau de către societatea civilă. Nouă decizii judecătoreşti în cazuri care privesc legea transparenţei în procesul decizional sunt analizate, în vederea obţinerii unei imagini care să explice eşecul implementării, pe de-o parte, şi să ofere mijloace în vederea schimbării, pe de altă parte. Concluziile raportului includ recomandări de politici publice pentru îmbunătăţirea cadrului legal, facilitând astfel accesul cetăţenilor şi al societăţii civile în procesul de luare a deciziilor în România.

One thought on “Policy Brief #67: Implementarea Principiului Transparenței Decizionale în România

 1. Bateti campii! Uite ce va face ministrul Justitiei:
  Cititi aici:http://www.stiripesurse.ro/noul-ministru-al-justitiei-anunt…
  http://www.stiripesurse.ro/noul-ministru-al-justitiei-anunt…
  Adica ce sa intelegem noi „boborul” din ce spune Toader? Ca in mărețul proiect de lege pe care deja il pregateste vor fi incluse pe langa deciziile CCR si odioasele OUG13 si amnistia???. Atentie mare ! Se pare ca proiectul nu se va supune dezbaterii publice, ci doar Guvernul si Parlamentul vor aproba aceste modificari la legea penala.Cereti ca proiectul de lege sa fie mai intai pus spre dezbatere piblica.
  Like · Reply · 8 mins
  Mioara Radulescu
  Mioara Radulescu Societate Academica, puneti in fata ministrului justitiei o scrisoare …desigur „academica” si sa il convingeti ca proiectul trebuie sa fie dezbatut in societate de catre specialistii din societatea civila. Faceti cat mai repede presiunile necesare ! hai, D-na Pippidi sa te vedem acum fara tinerii frumosi si liberi in strada. Esti in stare sa faci asta????

Comments are closed.