Property restitution in the Balkans

Societatea Academica din Romania – la solicitarea Parlamentul European – a analizat cea mai ignorata chestiune in tarile in tranzitie – restituirea a proprietatii, sub orice forma: terenuri, cladiri, paduri sau compensatii de natura financiara.Cu ajutorul expertilor nostri si a unei retele de colaboratori din fiecare din tarile analizate, am realizat raportul „Private properties issues following the change of political regime in former socialist or communist countries Albania, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Romania and Serbia”. Acesta scoate in evidenta optiunile si acuratetea procesului de restituire in Romania si alte 5 state din Balcani: Bulgaria, Albania, Bosnia-Hertegovina, Croatia si Serbia.

Va invitam sa descarcati de la adresa de mai jos una dintre putinele analize documentate asupra acestui subiect de importanta cruciala in era post-comunista. Veti observa ca, in materie de privatizare, noile sisteme de partide sau alte chestiuni legate de guvernare in Europa Rasariteana, exista foarte multe studii comparative. Surprinzator insa, s-au scris foarte putine despre exact ce si cum au primit inapoi – dupa caderea regimurilor comuniste – fostii proprietari sau mostenitorii lor proprietatile nationalizate la sfarsitul anilor ’40 si inceputul anilor ’50.

Ceea ce reprezinta un paradox, daca luam in calcul resursele imense aflate in joc: se estimeaza ca in fiecare tara cuprinsa in studiu, volumul de proprietati care ar putea fi in principiu revendicate ar putea ajunge la nivelul Produsului Intern Brut pentru cel putin un an. Modul in care guvernele au rezolvat aceasta uriasa si spinoasa chestiune sociala difera mult de la o tara la alta: unii au ales sa rezolve totul cat mai rapid, altii au amanat rezolvarea timp de zeci de ani; unii au restituit proprietatile in natura, altii au preferat sa ofere compensatii. Este o imagine fascinanta, plina de aspecte legale, economice si morale.

Raportul SAR a fost prezentat  in fata Comitetului pentru Petitii din Parlamentul European, beneficiarul studiului, in data de 4 mai 2010, si a fost apreciat de europarlamentari si de reprezentantii Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *