Alina Mungiu-Pippidi, Gerard Althabe – Editura Polirom, 2002
Cartea reprezinta rodul colaborarii cu citiva studenti ai Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), care au parcurs in primavara anului 2001 etapele unui „training” in metodologia istoriei orale si observarii participative condus de Gerard Althabe si Aurora Liiceanu, in cadrul Institutului Roman de Istorie Recenta (IRIR).
Astfel a fost examinata conditia politica a taranului in cursul proceselor de modernizare programata. „Cartea aceasta este despre doua sate din estul Europei. Cum satele in sine, desi au avut parte de o istorie exceptionala, sint la drept vorbind lipsite de interes pentru restul lumii, la fel ca si tara in care se afla, Romania, una dintre eternele zone «gri» cu minima participare la istoria lumii, aplecarea asupra lor pare sa aiba putina justificare la prima vedere. Dar nu este asa: prin intermediul acestor doua sate autorii au ambitia sa priveasca mai indeaproape o realitate mult mai enigmatica si de interes mult mai general.”
Cartea a fost tradusă în limba franceză, sub titlul de „Villages Roumains: Entre destruction communiste et violence liberale” la editura L’Harmattan.
Autor(i): Alina Mungiu-Pippidi, Gerard Althabe
Afiliere: Societatea Academica din Romania (SAR)
Tip lucrare: Carte SAR
Keywords: Comunism, istorie orala, modernizare, rural, sat, urban