Speculanţi sau antreprenori? Concurenţa în 7 sectoare-cheie

Cum se pot da fara licitatie marile contracte de concesiune? Ce riscuri presupune anuntata infiintare in Romania a doi mamuti energetici nationali? In ce conditii alinierea comisioanelor bancare poate fi semn de cartelizare pe piata? Nu cumva notarii sunt prea protejati de concurenta, ceea ce le-a permis sa scumpeasca serviciile? E normal ca o firma de taximetrie sa aiba monopol la terminalul sosiri al aeroportului Otopeni?

In fine, in raspar cu isteriile periodice dar superficiale din presa, vedeti cum atat producatorii cat si comerciantii au partea lor de dreptate in vesnica disputa pe taxele de raft din supermarketuri, pentru ca nici unul dintre ei nu doreste de fapt ieftinirea alimentelor, ci, cum e si normal, doar maximizarea propriului profit. Ieftinirea produselor, alimentare sau de alt fel, nu se face prin bunavointa brutarului sau macelarului, ca sa parafrazam din clasici, ci este impusa de un mediu cu concurenta libera si transparenta, din care sunt eliminate atât abuzurile celor in pozitie dominanta, cât si demagogia anti-consumerista a micilor grupuri de interese.

In apararea principiilor liberei concurente aducatoare de prosperitate, SAR si Consiliul Concurentei au editat in cooperare raportul alaturat, pe baza experientei adunate de Consiliu in anii de functionare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *